lovakandponik2
lovakandponik2
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Thanks
 
Fajták
 
Betegségek
 
Munka
 
Óra és Naptár

 
Lovaglási stílusok/lépések
 
Pony Club
 
Tenyésztés
 
Suttogó cikkek
 
Jármódok
 
A ló lelke ... vagyis a PATA
 
Lovasiskola!
 
Szállítás
 
A lovak viselkedése
 
60 millió év alatt
 
Ló és ember
 
Egérkövető
 
Lovasművészet
 
E havi szavazásunk
Drága sportnak tartod te a lovaglást???

Igen, mindenképp ezért nem is lovagolok
igen
megfizethető
inkább az időhiány ami akadályoz
egyáltalán nem találom drágának
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Az oldaladra
 
Nyihogó

Style Preview

 
Menü1
Tartalom
 
Lehetőség az anya tejének pótlására
Anya nélkül - Lehetõségek a kanca tejének pótlására
Az elõzõ hónapban a szopós csikók takarmányozásának legfontosabb kérdéseit igyekeztem az olvasókkal megismertetni, rámutatva a kanca tejének pótolhatatlan, de idõvel kiegészítendõ voltára. Jelen írásomban azokra az esetekre kívánok takarmányozási szempontból kitérni, amikor valamilyen okból a csikó nem juthat anyjának tejéhez.
Számos oka lehet annak, hogy egy csikó már egész fiatal korában, akár közvetlenül a világrajövetele után teljes egészében emberi gondoskodásra van utalva. Talán a legrosszabb, ami történhet, ha a kanca elpusztul, mielõtt a csikó akárcsak egyszer is szopni tudott volna. Az is komoly veszélyeket rejt magában, ha nem fogadja el anyja az új jövevényt, s ezért nem jut a fiatal állat természetes úton föcstejhez. Elõfordulhat az is, hogy a csikó néhány naposan, hetesen marad árván, vagy anyjának tejtermelése olyan kevés, hogy az szükségleteit nem fedezi. Ezekben az esetekben a tenyésztõnek okvetlenül és hatékonyan be kell avatkoznia, hiszen az ilyenkor elvesztegetett idõ a csikó teljes késõbbi életére kihathat.

Ha az elsõ szopás késik

A csikó föcstejhez jutásának fontosságáról az elõzõ hónapban már írtam, így az okok részletezésére most nem térek ki. Annyit mindenféleképpen meg kell ismételni, hogy az ellést követõen a kanca teje összetételében és ezáltal hatásában is teljesen más, mint a laktáció során a késõbbiekben termelt. Így az ellés körüli teendõk egyik legfontosabbika a csikó elsõ szopásának idõben való biztosítása. Ez általában rendben, szinte minden emberi beavatkozás nélkül bekövetkezik, de néha problémák adódhatnak. A legegyszerûbb eset, amikor az ellés könnyen lezajlik, a kanca is normális anyai reakciókat mutat, csak a csikó „ügyetlenkedik”, nem tud, vagy nem akar felállni, mert gyenge, vagy egyszerûen csak túl kényelmes hozzá. Mivel ilyenkor már néhány órának is jelentõsége van (ne feledjük, a tej fehérjetartalma, mely az immunanyagokat is hordozza, néhány óra alatt a kezdeti 15-rõl 5%-ra csökken!), nem szabad sokáig arra várnunk, hogy majd feláll a csikó és szopni kezd, hiszen az ilyesmit a természet majd úgyis elintézi. Ha maximum 3-4 órán belül nem történt meg az elsõ szopás, fejjük meg óvatosan és kíméletesen a kancát, s ittasuk meg a csikót cumisüvegbõl. Ne elégedjünk azonban meg ennyivel, hanem hívjunk állatorvost is mihamarabb a sokáig tétlenkedõ újszülötthöz, mert a jelenség mögött komolyabb probléma is meghúzódhat. Az itatást óránként kétszer-háromszor ismételjük meg, amíg a csikó képes nem lesz gondoskodni önmagáról.
Egyes kancáknál elõfordul, hogy nem hajlandóak utódjukat az ellést követõen elfogadni, s agresszíven lépnek fel vele szemben, vagy ha nem is gorombák, de szopási kísérleteit rendre meghiúsítják. Ez sokszor csiklandósságukból fakad, s mikor a termelt tej feszíteni kezdi emlõjüket, elõbb-utóbb hagyják szopni a csikót. Ilyen esetekben elõször próbáljuk meg a kancát óvatosan lerekeszteni a boksz egyik sarkában (pl. egy elválasztó rúddal), s biztassuk a csikót szopási kísérleteinek folytatására (vigyázzunk, nehogy a streifa és a kanca közé szorulhasson a fiatal állat feje, vagy más testrésze!). Ha ez nem vezet eredményre, csak akkor fejjük meg kézzel a kancát, s itassuk a föcstejet cumisüvegbõl. A támadólag fellépõ kancát s csikóját felügyelet nélkül ne hagyjuk egymásra, csak ha már megbizonyosodhattunk róla, hogy kialakult a szükséges ismeretség és kötõdés kettejük között, és a kanca is végérvényesen elfogadta az új jövevényt.

Amikor a szopás lehetetlen

Sajnos néhány esetben a csikó világrajövetelével párhuzamosan elpusztul az anyaállat. Ilyenkor gyakorta lehetetlen vállalkozásnak tûnik föcstejhez juttatni az újszülöttet. Nagyobb tenyészetekben elõfordulhat, hogy az állományban található még egy frissen ellett kanca, s annak tejével az árva is többé-kevésbé immunizálható, de az esetek többségében erre nem lehet számítani. Ilyenkor csak az elõzetes gondoskodás segíthet. Érdemes „rutinos”, már többször ellett, jó tejtermelõ, ideális esetben május végén, júniusban csikózott kancáktól (ilyenkor a legmagasabb az ellenanyag és vitamintartalom) a kolosztrumból (az elsõ 4 órában) elõzõleg lefejni, s azt – 20˚C-on, kisebb adagokban (1,5 dl) eltárolni. Ezt lehet majd testmelegen az árván maradt csikóval megitatni, vagy nyelési rendellenességek esetén orr-nyelõcsõszondával, 5-6 alkalommal, 45 perces – 1 órás szüneteket közbeiktatva a gyomrába juttatni. A felengedést azonban ne hirtelen végezzük, hanem óvatosan, kézmeleg fürdõben, hosszabb idõ alatt és fokozatosan, máskülönben a fehérjetartalom károsodhat.

Keressünk dajkát!

Az árván maradt csikót a továbbiakban is táplálni kell, illetve megesik, hogy a kanca a szoptatás hónapjaiban pusztul el, s így marad anya nélkül az állat. Ilyenkor legjobb megoldásnak az kínálkozik, ha a csikónak a kancatej biztosítására „pótmamát” keresünk. Ez lehet egy már a választáshoz közel járó, vagy csikójától frissen elválasztott kanca, esetleg egy, amelyik a csikóját vesztette el nemrégiben. Mindenesetre olyan kancát keressünk, amelyik még képes lehet érdemben táplálni az árvát, mert a dajkásítással járó feladatok csak akkor érik meg igazán a veszõdséget. Az anyátlan csikót ugyanis el kell fogadtatni a másik kancával, s ez nem mindig könnyû, s a csikóra nézve korántsem veszélytelen feladat. A kancák csikójukat elsõsorban annak alakjáról és szagáról ismerik fel, ezért az összeismertetést ennek tudatában kell elvégezni. Megkönnyíti az összeszoktatást, ha a kancát „átverve”, a csikót annak tejével, vagy trágyájával átdörzsöljük, esetleg a kanca szaglását tompítjuk mentolos, vagy más erõs szagú kenõccsel az orrát bekenve. A dajkaságra való hajlandóságban nagymértékû egyedi eltérések tapasztalhatóak, míg egyes kancák gyorsan és könnyedén vállalkoznak a szerepre, addig másokat erre szinte lehetetlen rábírni. Amennyiben nem sikerül az árvának pótmamát biztosítani, legjobb, ha egy jól tejelõ kancát rendszeresen fejünk és cumisüvegbõl, vagy szopókával ellátott vödör segítségével juttatjuk folyamatosan kancatejhez az elsõ 3-4 hónapban.

Lehetõségeink a mesterséges táplálásra

Gyakorta megesik, hogy az árva csikót természetes kancatejjel nem tudjuk ellátni, vagy a kis termelésû, esetleg beteg kanca csikójának kiegészítõ táplálásra van szüksége. Ilyenkor különbözõ tejpótló szerek jöhetnek számításba, melyekbõl ma már többféle is kapható a piacon. Ezeket legtöbbször az amúgy is jó nevû takarmánygyártók hozzák forgalomba, s termékeiket megfelelõ adagolási és felhasználási útmutatóval látják el, így azokat betartva jó eséllyel nevelhetünk még ilyen, amúgy meglehetõsen drága és munkaigényes, mesterséges módszerrel is egészséges lovat. A tehéntej szintén felhasználható a csikók takarmányozásában, csak vízzel kell hígítani (1/3 részben) és tej- vagy szõlõcukorral (35 g/l) édesíteni, illetve A- (1500 NE/l) és E-vitaminnal (300 NE/l) kiegészíteni. Kevés mézet hozzákeverve az íze még kedveltebbé tehetõ. A tejpótló szereket testmelegen, eleinte napi 10-15, a késõbbiekben 6-8 alkalommal adjuk. Ezekbõl naponta várhatóan a testtömeg 15-20%-a körül alakul a fogyasztás. A kancatej kiesése elsõsorban az elsõ három élethónapban okozhat komolyabb problémát, azon túl már „hétköznapi” takarmányon is nevelhetõ a csikó, természetesen az elõzõ hónapban leírt ajánlások figyelembevételével
 
Ne lopj
 
Hírek a lovasvilágból!!!
 
Tudnivalók a lovakról!!!!
 
Híres lovak!!!
 
Ugratás
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
A hét képe
 
Üzenőfal


Sziasztok!

Tudjuk sokat kellet várni a frissitésekre de most új erővel bele vágunk az oldal szerkesztésébe ez garantálom:P

új cuccok:

-új desing

-új cikkek

Hírek:Amint már a főoldalon is hirdettem hogy szoritsatok ha iker csikók lesznek ne legyen semmi gond az ellésnél!Csillag hamarosan meg fog elleni valószinű ebben a hónapban természetesen tájékoztatlak titeket majd!:P

Eszter téged kérlek hogy HÚZZ EL INNEN!KÖSZY!

By:Dóry&Zsófi

http://www.keptarhely.cjb.hu/upload/users/dori/1143972540.gif

 

 
Játékok
 
számláLÓ
Indulás: 2006-11-01
 
Lovas íjászat
 
Fajták!(katt a képre)
http://www.keptarhely.cjb.hu/upload/users/dori/kell002.gif
 
Lovas
 
Kérdések és Válaszok
 
Nyalánkságok receptjei (lovaknak)
 
Tartás, ápolás
 
A legelő
 
Western
 
Lókínzás és egyéb
 
A ló az ember része
 
Nyihogó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Póni fajták
 
Ikonjaink

http://www.keptarhely.cjb.hu/upload/users/dori/jja.gifhttp://www.keptarhely.cjb.hu/upload/users/dori/lobalra.jpgDonkey2

Másik oldalunk ikonjai:

CollieCollie1OneEyeSpot

Ikoncserék:

 
Érdekességek
 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha